Goedemorgen!
Blijf op de hoogte en volg BramenTineke
19 Januari 2013 | Nederland, Groningen
Hoe gaat het met jullie? Ik las laatst dat het min 7 was? Brrr wat een kou. Hopelijk ligt er ook een lekker pak sneeuw? Heerlijk NL om het zo over het weer te hebben hihi. Nee dat zijn wij nog niet verleerd..
Vrijdag 11 t/m zaterdag 19 januari.
Om half 8 in de ochtend vertrok ons vliegtuig. Na een tussenlanding, een overstap en wat vertraging kwamen wij om 15.00 uur aan in Accra.
Wij waren van plan om een taxi te nemen naar een taxi-station maar de taxi's waren zo duur dat wij, met wat hulp van de lokale mensen, zelf naar de Trotro zijn gelopen. Dit zijn taxibusjes die door het gehele land rijden en goedkoop zijn. Met de Trotro zijn wij, met 1 overstap, naar Cape Coast gereden.
Toen wij in de Trotro zaten kochten wij 2 zakjes water aan de weg. De Trotro begon al weer langzaam te rijden, wij stonden namelijk in de file, en toen pakte de man voor mij een zakje water. Ik (Tineke) dacht wat lief, hij pakt het tweede zakje voor mij dus pakte ik deze uit zijn hand. Alleen toen bleek dat hij 1 voor zichzelf kocht.. Schaam schaam... Gelukkig kon hij er om lachen..
Het was voor ons een verademing om mee te maken dat de wegen goed geasfalteerd waren en er geen gaten in de weg zaten.. Alleen heeft Ghana allemaal verkeershobbels in de wegen waar de Trotro chauffeur niet zoveel aandacht aan besteedde..
Na een lange rit van lekker slapen, swingen op de muziek met andere passagiers, de Trotro laten stoppen omdat ik heel nodig moest plassen en 5 uren verder kwamen wij dus aan in Cape Coast.
Hier hebben wij een taxi gepakt, afgedwongen tot 20 Cedi (1 Euro = ongeveer 2 Cedi) en nog weten dat wij te veel betalen, zijn wij naar Elmina vertrokken. Aangekomen bij onze verblijfplaats in Elmina, Stumble Inn (kijk op stumbleinnghana.com) was onze chauffeur boos omdat wij niet meer dan 20 Cedi wouden betalen omdat Stumble Inn verder weg was dan hij had gedacht. Hij was zo boos en vooral teleurgesteld dat wij niet meer wouden betalen dat hij niet wou helpen om de tassen uit de kofferbak te halen...
In totaal hebben wij er 16 uur over gedaan om van Conakry naar Stumble Inn te komen. Wij waren dan ook moe en hadden wel zin in eten toen wij op onze eindbestemming aan waren gekomen. Gelukkig konden wij nog een broodje met ei krijgen, aangezien de keuken al dicht was. Een medewerker van Stumble Inn vroeg hoeveel wij van Cape Coast naar hier hadden betaald. Wij gaven aan 20 Cedi te hebben betaald en dat dit naar alle waarschijnlijkheid nog te veel was. Hij bevestigde dit en gaf aan dat het normaal 12 Cedi kost. Dus waarom was die taxichauffeur dan boos..?
Het weekend hebben wij lekker even helemaal niets gedaan. Beetje in het zonnetje liggen, van de zee genoten en vooral gerelaxt.
Maandag hebben wij een wandeling van 2 uren over het strand gemaakt en zijn wij naar een hotel gelopen dat door Nederlanders wordt gerund (Stumble Inn wordt trouwens ook gerund door Nederlanders). Tijdens de wandeling zijn wij langs twee vissersdropjes gelopen. De boten zijn houten kano's waarmee de vissers iedere ochtend de zee op gaan om natuurlijk vis te vangen. Rond het middag uur of later komen zij dan weer terug en proberen zij de vangst te verkopen. Maar eerst moeten de kano's weer op het strand getrokken worden en dat is niet een heel licht klusje. Daarom leggen zij boomstammetjes onder de boot en proberen de kano zo met een groep of 8 sterke mannen op het droge te rollen. Echt een ontzettend zwaar karwei, petje af!!
Bij het hotel aangekomen hebben wij heerlijk op het strand in strandstoelen gelegen, genoten van een hapje en een drankje en zijn wij aan het einde van de middag weer met een taxi terug gegaan.
Dinsdag zijn wij naar Elmina gelopen. Dit was een wandeltocht van ongeveer 45 minuten. Eerst moesten wij een stukje over het strand lopen maar nadat wij een hotel waren gepasseerd moesten wij direct het land op aangezien de rest van het strand een openbaar toilet was. Hier lag namelijk weer een vissersdorpje aan het water maar zij gebruiken het strand dus niet alleen voor de kano's... Dus zijn wij door het dorp heen gelopen. Allemaal kleine klei achtige huisjes met strodaken. Er zaten een aantal vrouwen aan de kant van de zandweg om dingen te verkopen. De mannen waren allemaal aan het vissen en de andere vrouwen uit het dorp probeerden in Elmina spulletjes te verkopen. Het was dan ook vrij rustig in het dorp.
Toen wij uit het dorp liepen moesten wij een stukje over de 'snelweg' lopen en kwamen daarna uit in Elmina. Hier hebben wij lekker rondgelopen, genoten van een drankje bij een lokaal restaurantje en hebben wij een simkaart, korte broek en een riem voor Bram en een driekwartsbroek voor Tineke gekocht. Natuurlijk moesten wij weer afdingen maar wij waren tevreden over de prijs..
Woensdag, donderdag en vrijdag hebben wij niks gedaan aangezien Bram ziek was. Heerlijk die parasieten in de darmen. Gelukkig hebben wij wat antibiotica bij ons. Sietske (beheerder met haar man en zoontje) was zo lief om ons een ventilator te geven zodat het 's nachts niet te warm in ons huisje was. Hierdoor kon Bram een beetje slapen. Gelukkig gaat het sinds vrijdag weer een stuk beter met Bram. Hij kan weer eten en drinken binnen houden..
Vandaag (zaterdag) zijn wij een uur wezen wandelen, heerlijk de natuur ff in. Ook hebben wij onze spullen vast ingepakt want morgen gaan wij naar Accra waar pa en Alien om 20.00 uur zullen landen met de rest van de groep.
Tot snel. Liefs van ons!
19 Januari 2013 - 22:21
Froukje:
Jaloezie voert de boventoon bij het lezen van jullie verslag. Vandaag was de gevoelstemperatuur -10/-15... Veel te koud dus!! Veel plezier de laatste weekjes! En morgen met jullie weerzien met heit en ma! Tot snel! -
21 Januari 2013 - 10:50
Annemieke:
he lieve beiden, had geen verhaal meer verwacht en zie daar; weer leuk om te lezen behalve dat bram ziek was natuurlijk. misschien toch een idee om NU naar ned te komen; vriest en sinds vanmorgen een pak sneeuw ( dood de bacterieen hahahah) nee hoor lekker daar blijven en nog heeeeeeeeeeeerlijk gaan en blijven genieten.
becarefull, en lekker bijkomen.
liefs en dikke knuf van mij xxxxxxx -
29 Januari 2013 - 17:40
Margreet:
Lieve Bram en Tineke,
Leuk om weer eens wat van jullie te lezen. En nu genieten met Tineke haar vader en Alien!
liefs, Margreet